Насправді, багато чого з того, що ми знаємо про мед, не зовсім вірно:
«Корисним може бути тільки рідкий мед. Кристалізований мед - старий, а значить, він втратив всі свої цілющі якості».
При кристалізації, якість та корисні властивості меду не змінюються, змінюються тільки його фізичні властивості - колір і консистенція. Кристалізуватись повинен будь-який мед, просто одні сорти - більш повільно, а інші - швидше, цей процес навіть є однією із ознак натуральності меду.
При кристалізації, якість та корисні властивості меду не змінюються, змінюються тільки його фізичні властивості - колір і консистенція. Кристалізуватись повинен будь-який мед, просто одні сорти - більш повільно, а інші - швидше, цей процес навіть є однією із ознак натуральності меду.
Звичайно мед має термін придатності споживання, зазвичай це 1 рік, до свіжого урожаю, однак це не значить, що минулорічний мед уже зіпсований, при правильному зберіганні він може бути придатним до споживання досить довго. Найкраще зберігає свої цілющі якості мед в сотах, оскільки це його природнє середовище і запакований він бджолами абсолютно герметично. В сотах мед теж кристалізується, однак значно повільніше. Були роки коли весняний мед в сотах зберігався в рідкому стані до нового урожаю.
Кристалізація меду також не означає те, що бджіл годували цукром, чи в мед підмішували цукор. Визначити по меду чи годували бджіл цукром можна тільки за допомогою експертизи в лабораторних умовах.